Mit érdemes megnézni Portóban?

1. Azulejos – portugál csempék

Porto történelmének és kultúrájának egyik legjellegzetesebb ábrázolási formája. A gyönyörű csempék, amelyeket szinte az egész városban láthatunk mindenfelé, és a helyiek körében “azulejos” néven ismertek. Különböző formákban és színkombinációkban találkozhatunk velük, de leggyakrabban fehér és kék színekben pompáznak.

“Az azulejo egy jellegzetes, arab, spanyol és portugál nyelvterületen elterjedt csempe. Jellegzetessége a mintákat elválasztó, kontúrrajzot adó határvonalak árkolt kialakítása. Spanyolországban főleg Andalúziában, Alicante környékén (például Alteában) és Katalóniában népszerű. Mindenütt megtalálni Portugáliában, ahol az ország legjellemzőbb díszítő elemének tekinthető: nemcsak a frízek és a nagy faliképek számítanak közönségesnek, de medálnak is hordják. Dél-Amerikába portugál és spanyol közvetítéssel került át – olyannyira, hogy portugálok mára Brazíliából importálják a többszínű, virágokkal és indákkal díszített azulejokat.

2. Borkóstolásra fel!

A Douro folyó déli oldalán fekszik Vila Nova de Gaia, a portói bor fellegvára, amit egyszerűen nem szabad kihagyni az ott tartózkodásunk során, még akkor sem, ha nem vagyunk oda a borokért. Az itt található összes borház különböző borkóstolókat kínál, és szinte mindegyik pincébe szerveznek túrákat. Minden kóstolópince más és más, eltérő berendezésű, akad, amely nem csak portói desszert borokat, hanem kézműves sajtokat és csokoládékat is bemutat, helyi szakértők segítségével. A portói borkóstolás leginkább őszi és téli program, ilyenkor esik a legjobban az embernek az édes likőrbor, s a hozzá kínált csokoládé.

Borkóstoló Portóban 😋

3. Próbáljuk ki a helyi ételkülönlegességeket!

A legnépszerűbb portói ételt Francesinha-nak hívják, ami tulajdonképpen egy felturbózott meleg szendvics. Az elnevezés szó szerint “kis francia lány”-t jelent. Állítólag egy franciaországi visszatérő bevándorló hozta egyszer ezt a szendvicset Portóba, ami tulajdonképpen a francia pirított szendvics, a croquemonsieur adaptációja. Kenyérből, sonkából, kolbászból és steakből készül, rétegezve. Általában olvasztott sajttal és tetején tojással tálalják, majd beborítják egy “titkos” mártással, amelyet minden étterem saját “titkos” receptje alapján készít. A mártás paradicsomból és sörből van kikeverve különböző fűszerekkel. Szerencsére, már sok étteremben elérhető vegetáriánus és vegán változatban is.

Hagyományos és vegán Francesinha 😋 Francesinhas Al Forno da Baixa étteremben

Portugáliában a konyhát alapvetően befolyásolja az Atlanti-óceán is, így a legtöbb ételben szerepelnek a tengergyümölcsei, a halak, elsősorban a szárított, sózott tőkehal (bacalhau).

A Pasteis de Bacalhau – sült tőkehal krokett – szárított és sózott tőkehalból készül, amely Portugália nemzeti kincse. Ez a hal annyira népszerű itt, hogy több mint 365 módja van az elkészítésének. Az egyik legnépszerűbb verzió a helyiek körében a sült tőkehal krokett, ami nyilvánvalóan tőkehalból, burgonyapüréből, valamint petrezselyem, hagyma és tojás hozzáadásával készül. Általában előételként fogyasztják, de népszerű street-foodként is.

4. “Vesszünk el” a városban!

Porto valóban egy olyan hely, ahol boldogan elveszhetünk a rengetegben, mindenféle tudatos felkészülés vagy tervezgetés nélkül, és minden bizonnyal így is maximálisan élvezni fogjuk. Bárhová is megyünk a régi történelmi negyedben, a híres Dom Luis híd (Ponte de Dom Luis I.) mindkét oldalán festői keskeny utcákat, soha véget nem érő romantikus kőlépcsősorokat és lélegzetelállító kilátást fogunk találni. Érdemes akár egy teljes délelőttöt rászánni a csempézett templomok felfedezésére is.

5. Sé do Porto katedrális

A város legmagasabb pontján épült a Portói székesegyház (portugálul: Sé do Porto), amely a legfontosabb vallási – római katolikus – építmény Portóban. Emellett nem csupán egyben a város legrégebbi emlékműve, hanem az egyik legfontosabb helyi római emlékmű is.

“A Sé do Porto katedrálist a 12. században kezdték építeni, de az évszázadok során számos változáson ment keresztül. Eredeti formáját kizárólag a homlokzaton lévő gótikus rózsaablak őrzi. Az épület többi része már barokk stílusjegyeket visel a 18. századi átalakításoknak köszönhetően.”

6. Lello könyvesbolt

A Livraria Lello nemzetközileg elismerten a világ egyik legszebb könyvesboltja. Lélegzetelállítóan gyönyörű és különleges, több nagy, angol lap ranglistáján is a harmadik helyen szerepel világviszonylatban. Portugáliában, a lisszaboni Bertrand könyvesbolttal együtt az ország legrégebbi könyvesboltjai közé tartozik.

Nem mellékesen ez a könyvesbolt ihlette Harry Potter Roxfort könyvtárát is. A szerző, J.K Rowling Portóban élt az 1990-es évek elején, és gyakran fordult meg itt, mondhatni ebből a könyvesboltból inspirálódott, és az egyedi könyvespolcaival, a faragott fa mennyezetével és a pazar lépcsősoraival ihlette meg a Roxfort könyvtárát.

7. São Bento pályaudvar

A São Bento vasútállomást 1916-ban nyitották meg a nagyközönségnek, egy volt bencés kolostor helyén. A főcsarnok lélegzetelállító, több mint 20.000 csempéből készült, amelyeken Portugália történelme köszön vissza: a Jorge Colaco nevet viselő művész néhány, a nemzeti történelemből ismert esemény életrekeltésével díszítette ki a termeket, melyeken a portugál tömegközlekedés kialakulásának történetét ismerhetik meg az idelátogatók. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy habár az első vonat már 1896-ban befutott, az állomást csak 1916-ban adták át hivatalosan is.

8. Dom Luis híd

Porto egyik jelképévé vált ez az 5 éván át épített, végül 1886-ban átadott híd, mely akkoriban a világ leghosszabb vasból készült íves hídja volt. Tervezője Gustave Eiffel tanítványa, Teófilo Seyring. Felső szintjén ma villamos közlekedik, az alsó részt az autók és a gyalogosok használják a Douro-folyón való átkeléshez. A hídon áthaladva a város egyik legszebb kilátásában gyönyörködhetünk, csodás kilátás nyílik Porto városára és Vila Nova de Gaia kikötőjének régi borraktáraira.

+1 tipp: ha eleget lépcsőztünk már, akkor érdemes igénybe venni a Funicular dos Guindais siklót, amely mindössze két perc alatt a híd felső szintjére visz bennünket, nagyon közel a katedrálishoz, és onnan csak át kell sétáltunk a hídra. A siklót 1891-ben építették, és több mint egy évszázados pihenő után, teljesen felújították.

Dear Traveller, hope you liked the latest article from Besides the Obvious! If you would not like to miss any of our travel stories, destination ideas, vacation plans, holiday inspirations, do not forget to subscribe here!

41.1502768-8.6120891

Bratislava Bucket List

Welcome to Bratislava, the charming capital city of Slovakia! Nestled along the banks of the Danube River, Bratislava is a city that seamlessly blends its rich history with modern vibrancy. Whether you’re a history buff, a foodie, an art lover, or simply…

Baeza: the olive oil capital of Andalusia

Nestled in the heart of Andalusia, Baeza stands as the undisputed olive oil capital of this sun-kissed region. With its centuries-old olive groves stretching as far as the eye can see, this charming town is a testament to the rich tradition of…

Faro – The Capital of Algarve, Portugal

Faro stands as the vibrant capital of the Algarve region, a gateway to a world of enchanting landscapes and rich cultural heritage. With its blend of historical significance and modern vibrancy, Faro offers visitors an immersive experience that captures the essence of…

Exploring the Maritime Legacy and Coastal Charms of Sagres, Algarve

Sagres, a captivating coastal town nestled on the southwestern tip of Portugal, beckons travelers with its rugged beauty, historical significance, and tranquil charm. Surrounded by the untamed expanse of the Atlantic Ocean, Sagres is a destination that captures the essence of the…

Lagos, Algarve: A Creative Haven

Nestled along the sun-kissed shores of Portugal’s southern Algarve region, Lagos beckons with its timeless charm and vibrant spirit. This coastal gem effortlessly blends history, culture, and natural beauty to create an unforgettable destination that appeals to wanderers and dreamers alike. From…

Vacation in Sopot – The Coastal Gem in Poland

Nestled along the stunning Baltic coast of Poland, Sopot emerges as a captivating destination that seamlessly blends historical elegance with modern allure. This picturesque seaside town has earned its reputation as the country’s premier resort destination, where travelers are treated to a…

Exit mobile version