Entrevista amb la Dolors Torné del Celler Cal Serafí a Torredembarra – Versió en Català

   

Written by:

Aquesta és la entrevista a la propietària de Cal Serafí, un icònic celler al vell mig del centre històric de Torredembarra. És la Dolors, que de seguida ens va respondre per correu electrònic que es prestava a fer l’entrevista. Hem quedat a les quatre, quan el celler està tancat i ens rep amb dues persones més de la seva família, vinculades al celler i que col·laboraran en l’entrevista. És un negoci familiar dels que dona gust visitar. El celler és agradable, amb un toc clàssic, una versió actualitzada dels de tota la vida per fer-lo boutique. Encantador.

Clica aquí per la versió en anglès de l’entrevista.

BTO – Ens podries explicar el celler, la seva història, el seu lloc a Torredembarra…

Dolors –  Sí, ara estem al casc antic de Torredembarra estem en un centre molt, molt històric. Fa ja més de 50 anys que estem oberts com a bodega. Podeu veure que tenim aquí els cups que és on es fermenta el vi. Això abans, ja fa molts anys, era el celler de la casa, és a dir que aquí la família tenia vinyes per fer el seu propi vi. Doncs bé, això que era el celler de casa de mica en mica es va anar transformant, especialment als anys 60 quan va començar tot el boom del turisme. Llavors van decidir que posarien a la venta els vins però no només els seus, sinó també els d’altres cellers. De mica en mica això va anar evolucionant, cada vegada hi havia més bodegues, cada vegada més referències.

Ara farà vint i vuit anys, varen fer una gran reforma. L’estructura és la mateixa que hi havia, perquè és l’estructura original de la casa i no vam voler tocar res. Però bé, vam posar estanteries i hem ampliat amb moltíssimes varietats de denominacions d’origen de vins i caves.

BTO – I el negoci ha anat funcionant.

Dolors –  Hem tingut molta afluència, la veritat, fins al trencament que hi ha hagut amb el Covid. Molta afluència de francesos, anglesos, alemanys… els encanta! Perquè és un lloc diferent de tot el que es veu normalment en ciutats grans. Però allò, tot i que és maco també, és molt més modern i això nostre és molt més autèntic. Farà uns deu o dotze anys, la meva germana es va ajuntar amb mi perquè jo necessitava personal i ella estava sense feina. I ens ha anat molt bé, perquè ens portem genial. També la meva neboda i el seu marit ens han ajudat a muntar la xarxa social Instagram, Facebook… Un club de vins que enviem vins cada mes als que estan subscrits. És a dir, que ens hem anat actualitzant gràcies a ells sobretot perquè és una cosa que a mi i a la meva germana se’ns escapa i això de les xarxes agrada. I la veritat és que estem molt contents, però bé, sí que és cert que des de que està el tema dels confinaments la cosa ha baixat exponencialment.

Una cosa que ens anava molt bé son els tasts presencials. Fèiem venir les bodegues i els elaboradors. Ajuntàvem 20 o 25 persones i els explicaven tots els processos del vi, que és molt interessant. La gent s’ho passava molt bé i ens donava molta vida a la bodega. Però ara com no ho podem fer a dintre, les farem a fora. Ens anem reinventant.

BTO – Com us ha afectat el Covid?

Dolors –  Entre setmana ara és molt fluix i els caps de setmana casi també. Per nosaltres és important, en estar a la costa, que vingui gent de fora, que vinguin els estrangers també, és clar. Torredembarra ha fet un canvi brutal en el sentit de enfocar-ho tot de cara al turisme. És en part lògic amb les platges que tenim tan prestigioses. Per mi es bo el fet que pugui parlar anglès i francès i també alemany, que em pugui dirigir a la gent i que se sentin bé quan busquen un vi o el que sigui. Teníem molt d’èxit.

I ara tenim sort perquè això és un negoci familiar. I si la meva germana i jo no cobrem… doncs mira, aguantarem. Però hi ha gent que han de pagar lloguers, que no son barats aquí darrere al carrer per vianants, i aquests no sabem el que podran aguantar. Ens van deixar fer un ERTE però després calia tornar a contractar per sis mesos mínim, tant si el negoci t’anava bé com malament. Això per la gent de la restauració està sent molt dur.

BTO – Veieu algun pla per reactivar l’economia dels sectors afectats per part de les administracions?

Dolors –  L’administració local no té gaire poder de decisió en aquest aspecte. Això de que no ens puguem moure entre municipis o comarques limita molt. És un handicap gran, la gent de Barcelona tampoc no podem venir a les segones residències. Sí van fer una campanya al nadal en favor del comerç local però aquí som els que som i no dona.

BTO – Així que els estrangers són una part important del vostre negoci.

Dolors –  Molt important! Perquè hi ha molta segona residència aquí a Torredembarra. Hi ha una urbanització que és Clarasol, i tota la part que tira cap a la Pobla de Montornès, on hi ha molts xalets que són d’Alemanys. És com una petita colònia alemanya. També els francesos vénen moltíssim tot i que no és tant turisme de segona residència, sinó que és turisme pròpiament de càmping. La gent dels càmpings porta clients i la gent dels hotels també. Però especialment els turistes dels càmpings són uns clients importants per a nosaltres ja que fan el dia a dia al càmping, fan dinars i volen vins.

Ara, encara podem estar contents. Aquests Nadals molts alemanys no han pogut venir. Doncs hem estat enviant vins i caves als seus llocs d’origen, també cap a França, i a Saragossa i Madrid. Ara tinc un paquet preparat per enviar vermut a Saragossa. Els agrada el que tenim i llavors ens en demanen.

BTO – I les referències que teniu son més de proximitat, qualitat…

Dolors –  Et podria dir que un 85 per cent dels productes que tenim són d’aquí. Quan dic d’aquí vull dir catalans. Quan vas a un lloc vols tastar les coses del lloc. Lògicament també tenim Rioja i tenim de tot. Podem oferir altres zones però si no fossin productes de qualitat lògicament no els tindríem. Però aquí, hi ha unes qualitats amb uns preus boníssims. Ens dediquem més a això, a fomentar les elaboracions estupendes que tenim a prop. Bàsicament, Montsant, Terra Alta, productes amb bons tants per cent de garnatxes. Però ara també hi ha marge per Syrah i d’altres. Ara es fan elaboracions no tan rústiques com abans, que els priorats feien com una mica de mandra en ser una mica forts. Després també lògicament tot el tema dels caves que sí que són tots d’aquí. Penedès bàsicament, però també a Tarragona ara s’elabora cava de qualitat. Ara, qualsevol no! I a més, des de que han sortit tan bons enòlegs de la Facultat d’Enologia de Tarragona es fan uns grans vins i caves boníssims. Ara s’elabora bé amb una base de matèria prima que sempre a estat molt bona perquè aquí els terrenys són molt bons pel raïm.

BTO – Sobre Torredembarra, com valores l’evolució del municipi i aquest canvi brutal que hi ha hagut des dels 60?

Dolors –  Torredembarra com altres zones costeres era vinyes i garrofers. Tot el que era pagesia, lògicament s’ha convertit en totxo. Apartaments, apartaments i més apartaments. S’omplen a l’estiu i podem ser quasi 70.000 habitants aquí. Què passa amb això? Que bé, vulguis o no, per molta gent que no viu dels comerços, ni viu del turisme, li suposa una mica de trasbals. Festes a la nit i aquestes coses. Però clar, això dóna molta vida i molta feina a la gent d’aquí. No podem lluitar contra això. Aquí nosaltres a l’estiu érem quatre treballant. També cal dir que amb tot el que s’ha especulat a la costa, aquí a Torredembarra encara s’ha fet d’una manera prou controlada.

BTO – També s’han fet disbauxes?

Dolors –  Sí, clar que s’han fet disbauxes. Per exemple, aquí a una casa Pairal com pot ser la de Cal Serafí, per exemple, s’hi ha encabit 26 apartaments. Ja et pots imaginar com son aquests apartaments. És l’únic que jo trobo que s’ha fet mal fet, donar segons quins permisos aquí al centre per fer aquestes coses, quan en altres municipis han conservat els cascs antics.

BTO – I la última, si poguessis recomanar una cosa a fer o a veure als visitants, que recomanaries?

El casc antic està molt bé, però es veu ràpid. La platja i el passeig marítim és el que destacaria per sobre de la resta de coses.

Llegiu aquí el nostre article complet sobre Torredembarra

Dear Traveller, hope you liked the latest article from Besides the Obvious! If you would not like to miss any of our travel stories, destination ideas, vacation plans, holiday inspirations, do not forget to subscribe here!

A Day Trip to Bayreuth, Bavaria

Bayreuth is a town in northern Bavaria, Germany, on the Red Main river in a valley between the Franconian Jura and the Fichtelgebirge Mountains. The town’s roots date back to 1194. In the 21st century, it is the capital of Upper Franconia…

Bratislava Bucket List

Welcome to Bratislava, the charming capital city of Slovakia! Nestled along the banks of the Danube River, Bratislava is a city that seamlessly blends its rich history with modern vibrancy. Whether you’re a history buff, a foodie, an art lover, or simply…

Baeza: the olive oil capital of Andalusia

Nestled in the heart of Andalusia, Baeza stands as the undisputed olive oil capital of this sun-kissed region. With its centuries-old olive groves stretching as far as the eye can see, this charming town is a testament to the rich tradition of…

Faro – The Capital of Algarve, Portugal

Faro stands as the vibrant capital of the Algarve region, a gateway to a world of enchanting landscapes and rich cultural heritage. With its blend of historical significance and modern vibrancy, Faro offers visitors an immersive experience that captures the essence of…

Exploring the Maritime Legacy and Coastal Charms of Sagres, Algarve

Sagres, a captivating coastal town nestled on the southwestern tip of Portugal, beckons travelers with its rugged beauty, historical significance, and tranquil charm. Surrounded by the untamed expanse of the Atlantic Ocean, Sagres is a destination that captures the essence of the…

One response to “Entrevista amb la Dolors Torné del Celler Cal Serafí a Torredembarra – Versió en Català”

  1. Interview Cal Serafí Torredembarra

    […] Here you can read the original interview in Catalan. […]

Leave a ReplyCancel reply

Exit mobile version