Mit érdemes megnézni Portóban?

1. Azulejos – portugál csempék

Porto történelmének és kultúrájának egyik legjellegzetesebb ábrázolási formája. A gyönyörű csempék, amelyeket szinte az egész városban láthatunk mindenfelé, és a helyiek körében “azulejos” néven ismertek. Különböző formákban és színkombinációkban találkozhatunk velük, de leggyakrabban fehér és kék színekben pompáznak.

“Az azulejo egy jellegzetes, arab, spanyol és portugál nyelvterületen elterjedt csempe. Jellegzetessége a mintákat elválasztó, kontúrrajzot adó határvonalak árkolt kialakítása. Spanyolországban főleg Andalúziában, Alicante környékén (például Alteában) és Katalóniában népszerű. Mindenütt megtalálni Portugáliában, ahol az ország legjellemzőbb díszítő elemének tekinthető: nemcsak a frízek és a nagy faliképek számítanak közönségesnek, de medálnak is hordják. Dél-Amerikába portugál és spanyol közvetítéssel került át – olyannyira, hogy portugálok mára Brazíliából importálják a többszínű, virágokkal és indákkal díszített azulejokat.

2. Borkóstolásra fel!

A Douro folyó déli oldalán fekszik Vila Nova de Gaia, a portói bor fellegvára, amit egyszerűen nem szabad kihagyni az ott tartózkodásunk során, még akkor sem, ha nem vagyunk oda a borokért. Az itt található összes borház különböző borkóstolókat kínál, és szinte mindegyik pincébe szerveznek túrákat. Minden kóstolópince más és más, eltérő berendezésű, akad, amely nem csak portói desszert borokat, hanem kézműves sajtokat és csokoládékat is bemutat, helyi szakértők segítségével. A portói borkóstolás leginkább őszi és téli program, ilyenkor esik a legjobban az embernek az édes likőrbor, s a hozzá kínált csokoládé.

Borkóstoló Portóban 😋

3. Próbáljuk ki a helyi ételkülönlegességeket!

A legnépszerűbb portói ételt Francesinha-nak hívják, ami tulajdonképpen egy felturbózott meleg szendvics. Az elnevezés szó szerint “kis francia lány”-t jelent. Állítólag egy franciaországi visszatérő bevándorló hozta egyszer ezt a szendvicset Portóba, ami tulajdonképpen a francia pirított szendvics, a croquemonsieur adaptációja. Kenyérből, sonkából, kolbászból és steakből készül, rétegezve. Általában olvasztott sajttal és tetején tojással tálalják, majd beborítják egy “titkos” mártással, amelyet minden étterem saját “titkos” receptje alapján készít. A mártás paradicsomból és sörből van kikeverve különböző fűszerekkel. Szerencsére, már sok étteremben elérhető vegetáriánus és vegán változatban is.

Hagyományos és vegán Francesinha 😋 Francesinhas Al Forno da Baixa étteremben

Portugáliában a konyhát alapvetően befolyásolja az Atlanti-óceán is, így a legtöbb ételben szerepelnek a tengergyümölcsei, a halak, elsősorban a szárított, sózott tőkehal (bacalhau).

A Pasteis de Bacalhau – sült tőkehal krokett – szárított és sózott tőkehalból készül, amely Portugália nemzeti kincse. Ez a hal annyira népszerű itt, hogy több mint 365 módja van az elkészítésének. Az egyik legnépszerűbb verzió a helyiek körében a sült tőkehal krokett, ami nyilvánvalóan tőkehalból, burgonyapüréből, valamint petrezselyem, hagyma és tojás hozzáadásával készül. Általában előételként fogyasztják, de népszerű street-foodként is.

4. “Vesszünk el” a városban!

Porto valóban egy olyan hely, ahol boldogan elveszhetünk a rengetegben, mindenféle tudatos felkészülés vagy tervezgetés nélkül, és minden bizonnyal így is maximálisan élvezni fogjuk. Bárhová is megyünk a régi történelmi negyedben, a híres Dom Luis híd (Ponte de Dom Luis I.) mindkét oldalán festői keskeny utcákat, soha véget nem érő romantikus kőlépcsősorokat és lélegzetelállító kilátást fogunk találni. Érdemes akár egy teljes délelőttöt rászánni a csempézett templomok felfedezésére is.

5. Sé do Porto katedrális

A város legmagasabb pontján épült a Portói székesegyház (portugálul: Sé do Porto), amely a legfontosabb vallási – római katolikus – építmény Portóban. Emellett nem csupán egyben a város legrégebbi emlékműve, hanem az egyik legfontosabb helyi római emlékmű is.

“A Sé do Porto katedrálist a 12. században kezdték építeni, de az évszázadok során számos változáson ment keresztül. Eredeti formáját kizárólag a homlokzaton lévő gótikus rózsaablak őrzi. Az épület többi része már barokk stílusjegyeket visel a 18. századi átalakításoknak köszönhetően.”

6. Lello könyvesbolt

A Livraria Lello nemzetközileg elismerten a világ egyik legszebb könyvesboltja. Lélegzetelállítóan gyönyörű és különleges, több nagy, angol lap ranglistáján is a harmadik helyen szerepel világviszonylatban. Portugáliában, a lisszaboni Bertrand könyvesbolttal együtt az ország legrégebbi könyvesboltjai közé tartozik.

Nem mellékesen ez a könyvesbolt ihlette Harry Potter Roxfort könyvtárát is. A szerző, J.K Rowling Portóban élt az 1990-es évek elején, és gyakran fordult meg itt, mondhatni ebből a könyvesboltból inspirálódott, és az egyedi könyvespolcaival, a faragott fa mennyezetével és a pazar lépcsősoraival ihlette meg a Roxfort könyvtárát.

7. São Bento pályaudvar

A São Bento vasútállomást 1916-ban nyitották meg a nagyközönségnek, egy volt bencés kolostor helyén. A főcsarnok lélegzetelállító, több mint 20.000 csempéből készült, amelyeken Portugália történelme köszön vissza: a Jorge Colaco nevet viselő művész néhány, a nemzeti történelemből ismert esemény életrekeltésével díszítette ki a termeket, melyeken a portugál tömegközlekedés kialakulásának történetét ismerhetik meg az idelátogatók. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy habár az első vonat már 1896-ban befutott, az állomást csak 1916-ban adták át hivatalosan is.

8. Dom Luis híd

Porto egyik jelképévé vált ez az 5 éván át épített, végül 1886-ban átadott híd, mely akkoriban a világ leghosszabb vasból készült íves hídja volt. Tervezője Gustave Eiffel tanítványa, Teófilo Seyring. Felső szintjén ma villamos közlekedik, az alsó részt az autók és a gyalogosok használják a Douro-folyón való átkeléshez. A hídon áthaladva a város egyik legszebb kilátásában gyönyörködhetünk, csodás kilátás nyílik Porto városára és Vila Nova de Gaia kikötőjének régi borraktáraira.

+1 tipp: ha eleget lépcsőztünk már, akkor érdemes igénybe venni a Funicular dos Guindais siklót, amely mindössze két perc alatt a híd felső szintjére visz bennünket, nagyon közel a katedrálishoz, és onnan csak át kell sétáltunk a hídra. A siklót 1891-ben építették, és több mint egy évszázados pihenő után, teljesen felújították.

Dear Traveller, hope you liked the latest article from Besides the Obvious! If you would not like to miss any of our travel stories, destination ideas, vacation plans, holiday inspirations, do not forget to subscribe here!

Sardinia Bucket List – Top 10 Unforgettable Places

Beyond the shores, Sardinia’s interior reveals a tapestry of ancient traditions, including the unique Nuragic civilization that left behind mysterious stone structures scattered across the island. Whether you seek relaxation on the sun-kissed beaches, exploration of historical marvels, or indulgence in the…

Ljubljana Bucket List – Ljubljana and Beyond: Exploring Slovenia’s Cultural Heart

Nestled between the emerald-green slopes of the Julian Alps and the serene waters of the Ljubljanica River, Ljubljana, the capital of Slovenia, is a city that effortlessly marries history with a vibrant contemporary spirit. Its picturesque Old Town, crowned by the iconic…

Maribor Bucket List – Unforgettable Experiences in Slovenia’s Vibrant City

As you traverse the cobbled streets of Maribor, you’ll uncover a tapestry of stories woven through its historic landmarks, from the iconic Lent District, home to the oldest grapevine in the world, to the medieval Maribor Castle overlooking the Drava River. This…

%d