Interjú a Magyar Vándorral, Barcelónából

For the English version please click here.

A Barcelonába látogatóknak lehetősége nyílik a “Magyar Vándor Barcelona” által vezetett magyar nyelvű túrákkal a város rejtélyeit felfedezni, a nem mindenki által ismert szűk sikátorokba betekinteni. Az élményt gazdagítják a város egyetlen idegenvezetői engedéllyel rendelkező magyar túravezető, Dani (aki immár 18 éve él a katalán fővárosban) szenvedéllyel teli történetei és legendái. Ráadásként első kézből tippet kaphatnak a túrán résztvevők az ott élők közkedvelt éttermeiről, kávézóiról, bárjairól, ezáltal ott tartózkodásuk alatt ők is részesei lehetnek a színes katalán kultúrának.

“Készen állsz a világod megváltoztatására? Mert a Magyar Vándor Barcelona több mint egy egyszerű gyalogos túrát ajánló oldal. Azért vagyunk, hogy új és izgalmas módot mutassunk neked új úti célok felfedezéséhez. Akár privát túrát keresel, vagy csak csatlakoznál más utazókhoz. Szeretnénk, ha jól éreznéd magad, miközben tanulsz is valami újat a világról. Nézz körül, hogy többet megtudhass a túrákról, és ha bárminemű kérdésed van, nyugodtan lépj kapcsolatba velünk! Fedezzük fel együtt Barcelonát! Tervezzük meg együtt a tökéletes utazásod, nyaralásod!”

 • BTO – Barcelona a világjárvány előtt a csúcson volt turizmus szempontjából. Milyen szolgáltatásokat nyújtottál az idelátogató turistáknak a világjárvány kezdetéig?
 • MV – Többféle gyalogos túrát Barcelona városában és egy félnapos látogatást Montserratba. Tervben volt Dalí városa és egy gasztrótúra is, de úgy látom, el kell halasztanom…
 • BTO – Milyen volt akkor a helyiek / turisták aránya Barcelonában és a túráidon?
 • MV – A város nagyon híres arról, hogy szinte már több a turista itt mint a helyi. Van is panaszkodás elég, néha még tüntetés is. Viszont majd’ mindenki ebből él… A túráimon szinte csak turisták vesznek rész. A helyi magyaroknak felajánlottam az ingyenes részvételt, hogy jobban is megismerkedhessenek a várossal amiben élnek. Van aki kap rajta, de kevesen. A turisták száma viszont őszintén megvallom egyre több (amit a fényképek is alátámasztanak), aminek én nagyon örülök. A napi foglalást már korlátoztam, ugyanis számomra nagyon fontos, hogy személyre szóló legyen a tapasztalat, és ha többen vannak, akkor már nekem is nehezebben megy a mindenkivel való kapcsolódás. Inkább 2 túrát tartok aznap (délelőtt és délután).
 • BTO – Hogyan befolyásolta a világjárvány a turizmust Barcelonában?
 • MV – Mondhatni teljesen megszüntette… egy kis időre. Igaz, hogy a nyárra megnyitották a határokat, és látni és hallani véltem idegeneket (még magyarokat is), de az őszre újra korlátozásokat vezettek be (a vírus is visszatért a vakációjáról) és attól kezdve szinte mostanáig nem is beszélhetünk turizmusról… Biztos vagyok, hogy vannak páran, de az elenyésző a Covid-19 előtti adatokhoz képest.
 • BTO – Hogyan befolyásolta a világjárvány a Magyar Vándor Barcelona szolgáltatást?
 • MV – Teljesen megállította. Az összes jövőbeni foglalás törölve lett (természetesen díjmentesen). A járvány eleje nem telt unalmasan, ugyanis naponta rengetegen jelentkeztek újabb és újabb információért. Amit sajnos nem tudtam megadni, azon kívül, amit mindenki meg tudott szerezni a médiából… Egy idő után abba maradtak a kérdések és érdeklődések. A weboldalamat is szüneteltetem, hiszen sok pénzbe kerül. A Facebook megmaradt, de ott sincs aktivitás. Az elején még felraktam képeket, információkat, de belegondoltam, milyen rossz érzést válhat ki esetleg, ha mindenki látja, kívánja de nem érheti el… Inkább abba hagytam. Néha, nagyon ritkán 1‐2 barátommal bejárom a túrákat, kicsit nosztalgiázom, de fájó érzés visszagondolnom… Már csak a remény maradt!
 • BTO – Milyen újításokkal, változtatásokkal tudtál “talpon maradni”?
 • MV – Semmilyennel. Hiába újítok, változtatok, ha nincs kinek.
 • BTO – Mit gondolsz, mikor várható legkorábban a turizmus szektor újbóli fellendülése?
 • MV – Véleményem szerint amikor a legtöbbünk már be lesz oltva (és nem lesz kötelező a PCR teszt). Mert hiába az oltás, ha családonként több 100 eurót kell kifizetni csak az oda‐vissza tesztekre. Ha ez már nem lesz, akkor az emberek könnyebben kezdik el tervezni és meg is tenni az utazásaikat. Nagyon remélem, hogy idén nyáron már vezethetek túrákat és nagyon remélem, hogy maszk nélkül.
 • BTO – Tudnál ajánlani egy olyan látványosságot Barcelonában az olvasóknak, amit mindenképpen keressenek fel, ha Barcelonába látogatnak? Minél kevésbé ismert, annál jobb.
 • MV – Természetesen rengeteg ilyen van és én is igyekszem a túrákon az ilyen kis eldugott, kevéssé ismert helyeket megmutatni. A fiatalok körében nagyon híres a Carmel bunkerei kilátó (Bunkers del Carmel), igen szép a kilátás, és nem kell a fél napot rászánni, mint a Tibidabóra, ami igen messze van. Én viszont a nem is messze lévő másik „dombot” szeretem, ugyanis az egyik fához hinta is dukál. Igen szép képek készülnek ott…
Barcelona, Spain – October 13, 2019: Barcelona panorama from Carmel Bunkers. Barcelona skyline with emblematic buildings as Agbar Tower and Sagrada Familia and the sea in the background.
Barcelona, October 13, 2019: Carmel bunkerei kilátó

Dear Traveller, hope you liked the latest article from Besides the Obvious! If you would not like to miss any of our travel stories, destination ideas, vacation plans, holiday inspirations, do not forget to subscribe here!

2 Replies to “Interjú a Magyar Vándorral, Barcelónából”

Leave a Reply

%d bloggers like this: