Minden egyes alkalommal, amikor megpillantok egy naív turistát a városban, összeszorul a szívem. Pár évvel ezelőttig magam sem voltam tisztában vele, hogy mennyi lehetséges problémával és zaklatással kell szembenéznie a Barcelonába érkező turistáknak. Félreértés ne essék, Barcelona egy csodálatos város, és a helyiek nagyon büszkék is rá, illetve személy szerint én is úgy gondolom, hogy a világ egyik legjobb helye. Helyiként sosem ért semmilyen atrocitás, de mivel jelenleg a magyar származású barátnőmmel élünk itt, neki köszönhetően én is napról-napra újra felfedezem a várost, a csodálatos helyeket, az elfeledett utcákat és a lehetséges problémákat, egy külföldi szemszögéből nézve is. Pánikra semmi ok, Barcelona rengeteg csodálatos dolgot tartogat egy nyaraló számára, de jobb tisztában lenni bizonyos tényekkel és az alábbi dolgokat elkerülni.

1. Ne együnk Paella-t akárhol!

Igen, a Paella egy fantasztikus fogás. De hadd áruljam el, hogy nem mindenhol fantasztikus. Eredetileg Valencia régiójából származik, de ennek ellenére az évek során népszerű lett Spanyolország egész területén, és világszerte is. Valenciában sok arrocería-t találhatunk, amelyek kiváló rizsételkülönlegességeket (köztük Paella-t is) készítenek, és szerencsére ma már Barcelonában is megtalálhatók ez a helyek szép számmal. Ha jót akarunk enni, az ilyen típusú éttermeket érdemes felkeresni!

Mivel nagyon népszerű a helyiek körében, és a turisták is nagyon értékelik, sajnos ma már szinte mindenhol tudunk Paella-t rendelni, akár egy bárban, a sarki pékségben, de nem feltétlenül a legjobb minőségű alapanyagokból és a legügyesebb szakácsoktól. Sajnos ez a ‘gyors Paella’ – amely minden sarkon megtalálható, valószínűleg előfőzött, netán a szupermarket polcairól érkezik.

Szinte minden bárban ott a Paella felirat

Népszerű alternatíva a helyiek körében a csütörtöki déli ebédmenü (menú del día) keretein belül Paella-t fogyasztani. Jó tudni, hogyha csütörtökön megy az ember a város bármelyik éttermébe ebédidőben, az első fogások között biztosan találni fog Paella-t, ami frissen és biztosan aznap készült.

Meglepő módon manapság akár a pékségekben is rendelhetünk Paella-t (de inkább ne tegyük!)

2. Sose tévesszük szem elől a táskánkat!

Barcelona ugyanolyan biztonságos, mint bármely más nagyváros a világon. Helyiként, 42 év alatt soha nem történt velem semmilyen bűncselekmény. Nem is nagyon valószínű, hogy alapból bárki kést rántana egy helyire éjjel a sötét utcasarkon. De mivel nagyon sok turista van, és a helyi törvény nagyon engedékeny az enyhe bűnözéssel szemben, előfordulnak néha véletlenszerű arcok (helyiek és külföldiek is), akik megragadják a lehetőséget, hogy lopjanak vagy valamilyen úton-módon pénzt szerezzenek a turistáktól. Különösen a forgalmas területeken, a belvárosi, turisztikai látványosságok környékén és a strandon érdemes óvatosnak lennünk és nyitott szemmel járnunk. Az egyik legnépszerűbb trükk, hogy valami banális kérdéssel elvonják a turisták figyelmét, és közben cselesen eltulajdonítják a holmiját, akár városnézés közben, vagy miközben egy teraszon élvezik a napsütést.

A lényeg, amit érdemes észben tartani, hogy ne legyünk és ne is váljunk könnyű célpontokká. Akkor nem is fognak velünk próbálkozni. Tartsuk az értékeinket közvetlenül magunk mellett, figyeljünk a dolgainkra és közben élvezzük önfeledten Barcelonát!

3. Ne vigyünk magunkkal értékeket a strandra!

A barcelonai városi strandok (Barceloneta és társai) nem népszerűek a helyiek körében. Az 1992-es olimpiai játékok előtt a városi strandok szennyezettek voltak és nem is voltak ilyen szépen kiépítve, mint manapság. A helyiek pedig hozzászoktak, hogy a várostól távolabb menjenek strandolni, főként a környékbeli parti falvakba. Miután a 90-es években kiépítették és modernizálták a belvárosi strandokat, azok azonnal zsúfolttá váltak, és a turisták egyből meghódították a területet. A helyi lakosokat ennek ellenére továbbra sem vonzották a belvárosi strandok, így a közönség szinte csak külföldi maradt. Az évek során egy állandó háború alakult ki a zsebtolvajok és az álcázott rendőrök között, akik úgy tesznek, mintha maguk is turisták lennének, annak érdekében hogy elkapják a potenciális illegális árusokat és a tolvajokat. A strandok ma már meglehetősen biztonságosak, de ne vigyünk magunkkal nagy megpakolt táskákat, látványos ékszereket, és bankkártyákat se, érdemes csak annyi készpénzt zsebre tenni, amennyit valóban el is szándékozunk költeni, az értékeinket pedig otthon hagyni.

4. Ne igyunk Sangria-t akárhol!

A Sangria, Spanyolország bizonyos területein egy különösen közkedvelt, leginkább a nyári hónapokban fogyasztott ital. Katalóniában a Sangria sosem volt a helyi gasztronómia része, és hiába csalogatják vele a turistákat, kétségtelenül nem ez a legjobb hely a kipróbálására. Annak ellenére, hogy manapság szinte minden bárban, étteremben megtalálható, jó ha tudjuk, hogy a megfelelő Sangria-t nem egyszerű elkészíteni. Megfelelő, minőségi alapanyagok kellenek hozzá, hogy a végeredmény is élvezhető legyen. Spanyolként, én magam is szeretem a megfelelő, jól elkészített Sangria-t, de elmagyarázom, miért nem rendelnék csak úgy egy véletlenszerű bárban.

Nagyjából 9 vagy 10 euróért kaphat az ember Barcelonában egy liter Sangria-t, de persze vannak ennél jóval túlárazottabb opciók is (pl: a La Rambla-n). Jó ha tudjuk, hogy körülbelül az ár kétharmadát a bár keresi meg belőle. Ezért készítik sajnos a Sangria-t a rendelkezésre álló lehető legolcsóbb összetevőkből. A szupermarketekben elérhető legolcsóbb vörösbort használják, aminek literje kevesebbe kerül egy eurónál. (Ezeket a borokat tetra-pack formában értékesítik a boltokban.) Hozzáadnak még egy Sprite szerű helyi cukros, szénsavas űdítőt, majd pluszban még kristálycukrot. Végül bele tesznek néhány szelet narancsot vagy őszibarackot, illetve rengeteg jégkockát… kiszámolhatjuk hogy mennyi is a profit az italon, illetve eldönthetjük magunkban, hogy a hozzaávalókból mi is az amit amúgy szívesen fogyasztanánk magában. Vannak helyek, ahol a szupermarketekben kapható lehető legolcsóbb előre bekevert tetra-packos Sangria-t szolgálják fel közvetlenül (aminek a boltban literje szintén egy euró alatt van).

Tehát jó észben tartani, hogy Barcelonában egyrészről ez nem is hagyomány, másrészről egy nagyon cukros és egészségtelen, olcsó alapanyagokól készült, túlárazott alternatívát fogunk nagy valószínűséggel kapni, ha itt Sangria-t rendelünk.
Katalóniában rengeteg jó bort, Cava-t és szuper söröket is találunk, érdemes követni a helyi szokásokat, és azt inni, amit a helyiek is.

5. Hanyagoljuk az Aerobus-t!

Ez a leggyakoribb hiba, amit az újonc turisták elkövetnek Barcelonában. Elnézést, hogy ezt írom. Jó tudni, hogy miután kijövünk a terminálból megannyi lehetőség adott, hogy bejussunk a városba: taxi, különböző transport app-ek (über nincs!), metró, vonat illetve busz áll rendelkezésre, annak függvényében hogy melyik városrészbe szeretnénk eljutni.

A helyzet az, hogy ha úgy döntöttünk, hogy busszal utazunk, akkor két lehetőségünk van. A kék buszt Aerobus-nak hívják, és egy jegy 5,90 euróba kerül. Csak egyszeri vagy retúr jegyet tudunk venni rá. Ez a busz a Plaza Catalunya-ra érkezik és közben megáll a Plaza Espanya-n is, de több megállója nincsen közben. Ugyanakkor hiába áll meg kevesebb helyen, hiszen ugyanazon az útvonalon közlekedik mint a menetrendszerinti helyi járatok, így a forgalmi helyzetnek és a dugókban köszönhetően semmivel sem gyorsabb, mint a helyi buszok.

Egy Aerobus a Plaza España-n, amelyet a 46-os helyi busz követ (piros), amin olvasható a T2 – T1 felirat, és szinte majdnem ugyanazt az utat teszi meg!

A másik opció tehát a helyi menetrendszerinti 46-os busz (vörös és fehér), amire egy vonaljegy 2,40 euróba kerül, ugyanúgy, mint szinte az összes barcelonai helyi buszra.

Az 1-es terminál (T1) területén található trafikban (Estanco) tudunk venni 10-es tömb jegyet is (T-Casual), így még olcsóbbra jön ki az egyszeri utazás a 46-os busszal.

Tehát, ha kijöttünk a terminálból, csak kövessük a buszmegálló irányába mutató táblákat, és amikor meglátjuk a kék Aerobus-t, sétáljunk csak egy picit tovább (mint a helyi lakosok), és megtaláljuk a 46-os busz megállóját!

A 46-os busz megállója

6. Ne vegyünk egy útra szóló vonaljegyeket!

Sok város van a nagyvilágban, ahol nem lehet bérletet, tömbjegyeket vásárolni turistaként és csak a vonaljegy (mint legdrágább opció) jöhet számításba helyi dokumentumok hiányában. Szerencsére Barcelonában nem ez a helyzet! Itt turistaként is könnyedén juthatunk tömbjegyekhez, amik jelentősen olcsóbb alternatívát jelentenek az egy útra szóló vonaljegyeknél.

Ettől az évtől kezdve egy vonaljegy 2,40 euróba kerül, míg a 10-es átruházható tömbjegy (T-Casual) 11,35 euró.

T-Casual tömbjegy

T-Familiar tömbjegy (8 út 4 személy részére) 10 euró. Ha egy nagyobb csoportban utazunk érdemes a T-Grup átruházható tömböt választanunk, ami 70 utazásra jogosít és 79,45 euróba kerül.

Tehát ha vonaljegyet veszünk, akkor egy út több mint kétszer annyiba kerül, mint bármelyik tömbjegy esetében. Illetve nem valószínű, hogy 10-nél kevesebbszer utaznánk, akár csak egy hétvégi látogatás alkalmával. Bármelyik jegyautomatánál tudunk tömbjegyet is vásárolni, és az automaták több nyelven is használhatóak. Gyakran állnak helyi segítőkésznek tűnő rosszarcú alakok a főbb megállok jegyautomatáinál, akik pénzért cserébe segítenének használni az automatát. Nem érdemes velük leállni, az automatákat nagyon egyszerű használni külföldiként is. Illetve készpénzzel és kártyával is tudunk fizetni.

Jegy automaták a Plaza España megállónál

7. Ne itt keressünk valódi, autentikus Flamenco show-t!

Barcelona annyi de annyi attrakciót tartogat, amik valóban a helyi kultúrát reprezentálják. És a Flamenco sosem tartozott a katalán tradíciók közé. Annyira illik a katalán kultúrába, mint a Fado dalok Berlinbe, vagy egy szumó harc Párizsba. Ha mégis egy Flamenco show-ra tévednénk Barcelonában, jobb ha tudjuk, hogy helyi lakost ott nagyvalószínűséggel nem fogunk találni. Általában a show-k túlárazottak és színvonal is alacsony. Ha valódi Flamenco élményre vágyunk, akkor Dél-Spanyolországban érdemes keresnünk.

8. Ne vegyünk sört az utcai árusoktól!

Tudom, tudom… ez egy nagyon kényelmes opció, és biztosan mindannyian éltünk már a lehetőséggel. Azonban Barcelonában nem érdemes ezzel próbálkozni. Főként azért, mert hamar meg is büntethetnek minket, ha az illegális árusoktól bármit is vásárolunk. A belváros, a népszerű kerületek tele vannak álcázott rendőrökkel, akik próbálják elcsípni az árusokat, illetve azokat is akik támogatják az illegális értékesítést (ergo vásárolnak tőlük). Az árusok, amint fülest kapnak hogy razzia közeleg, rohannak is át az összes portékáljukkal egy másik városrészbe. Ezért lehet az, hogy ha visszamennénk netán egy árushoz, akit egy fél órája még ott láttunk az utcasarkon, csak hűlt helyét találjuk, vagy ha ő ott is van, teljesen más kínálattal hirtelen.

9. Csak biztonságos helyen parkoljuk le a biciklinket!

Akár helyesen parkoljuk le a biciklünket a kijelölt helyeken, akár illegálisan egy fának kötve, jó ha tudjuk, hogy a tolvajoktól minden esetben jobban kell tartanunk mint a rendfelügyelőktől. Sajnos Barcelonában rengeteg biciklit ellopnak, és teljesen normális látvány egy magányos biciklikerék odacsatolva a parkolóállványhoz. Ami sajnos nyilván való jele hogy a bicaj többi részét már ellopták. Ha biciklit bérelnénk, győződjünk meg róla, hogy megfelelő zárral érkezzen a járgány és ha le is parkoltuk, és le is lakatoltoltuk, akkor se tévesszük szem elől.

Egy törött zár egy belvárosi bicajparkolóban

10. Ne itt keressünk bikaviadalokat!

A bikaviadalokat 2010-ben betiltották mind Barcelonában, mind a Kanári-szigeteken. Azóta az arénákat átalakították, mint például a Plaza España-n található Las Arenas-ból bevásárló központ lett. Az épület építészeti megoldásait kívülről még mindig meg lehet csodálni, de belülről egy teljesen modern, átalakított teret fogunk találni.

Las Arenas ma már egy bevásárló központ, aminek a tetején egy szuper tetőterasz található
A Las Arenas bevásárlóközpont belülről

10 + 1. Ne rendeljünk semmit anélkül, hogy megkérdeznénk az árát!

Sajnos előfordulhat Barcelonában, hogy csak azért mert turisták vagyunk, többet fogunk fizetni a bárokban és az éttermekben. A helyiek valószínűleg erre azt mondják, hogy ez képtelenség, pedig sajnos igaz. Vannak olyan helyek, amik csak amiatt drágábbak, mert egy turisztikai látványosság mellett, vagy környéken vannak (pl. Sagrada Familia környéke, La Rambla, stb.). Érdemes megnézni minden esetben a menüt és az árakat, mielőtt rendelnénk, vagy megkérdezni közvetlenül a pincértől, és az alapján eldönteni, hogy megér-e nekünk annyit az adott ital.

Dear Traveller, hope you liked the latest article from Besides the Obvious! If you would not like to miss any of our travel stories, destination ideas, vacation plans, holiday inspirations, do not forget to subscribe here!

Sardinia Bucket List – Top 10 Unforgettable Places

Beyond the shores, Sardinia’s interior reveals a tapestry of ancient traditions, including the unique Nuragic civilization that left behind mysterious stone structures scattered across the island. Whether you seek relaxation on the sun-kissed beaches, exploration of historical marvels, or indulgence in the…

Ljubljana Bucket List – Ljubljana and Beyond: Exploring Slovenia’s Cultural Heart

Nestled between the emerald-green slopes of the Julian Alps and the serene waters of the Ljubljanica River, Ljubljana, the capital of Slovenia, is a city that effortlessly marries history with a vibrant contemporary spirit. Its picturesque Old Town, crowned by the iconic…

Maribor Bucket List – Unforgettable Experiences in Slovenia’s Vibrant City

As you traverse the cobbled streets of Maribor, you’ll uncover a tapestry of stories woven through its historic landmarks, from the iconic Lent District, home to the oldest grapevine in the world, to the medieval Maribor Castle overlooking the Drava River. This…

Leave a Reply

%d