Turisme en bicicleta pel Penedès – Entrevista amb BIKEMOTIONS

Segurament la millor manera de descobrir el Penedès és el turisme en bicicleta. Aquesta és la entrevista amb Bikemotions, una empresa de serveis turístics en bicicleta ubicada a Subirats. 

Ens va arribar un vídeo promocional on es veia una estació de tren envoltada de vinyes amb un gran aparcament de bicicletes per llogar. Ens va semblar una oferta atractiva, en línea amb les tendències actuals. Els varem voler entrevistar i no ens va costar gens trobar-los. L’Ester Boada ens va respondre al nostre correu electrònic molt ràpid i va donar resposta a la nostre entrevista en un temps record.

La seva proposta turística però està relacionada amb el slow travel i la qualitat de l’experiència. Conversem amb ella sobre la visió de l’empresa sobre el turisme de present i de futur al Penedès i dels nous valors i tendències que l’impulsen.

Click here for the English version of this interview.

Si vols rutes per Catalunya clica aquí a la nostra secció.

BTO- Ens podeu resumir que és Bikemotions i què oferiu com a empresa turística?

Bikemotions – Som una empresa que ofereix serveis turístics relacionats amb la bicicleta. Enfocats cap el Slow Travel i a la bicicleta com mitjà de transport i de lleure i no enfocats al ciclisme més esportiu o competitiu.  En aquest sentit, oferim rutes per gaudir de la natura i de l’entorn de vinyes que tenim al Penedès, podent combinar la ruta amb degustacions de vins i caves al jardí d’un celler o fent-hi una visita guiada. I pels que volen passar-hi tot el dia, opcions de dinar per degustar la gastronomia local en bons restaurants o un pícnic a la vinya o en un celler.

També estem comercialitzant el Penedès 360 Slow Bike, per gent que vol fer cicloturisme i gaudir d’aquesta magnífica ruta per descobrir el Penedès. Son 4 etapes, però podem organitzar estades d’entre 3 i 6 dies, combinant el cicloturisme amb l’enoturisme i la descoberta del territori.

Això pel que fa a l’Alt Penedès. Al Garraf, a la zona costanera, tenim rutes en bici que arriben a Sitges o clients que ens demanen que portem les bicis allà per organitzar-los itineraris per la zona del Garraf o Sitges.

BTO – Quin son els perfils de turistes als que us dirigiu?

Bikemotions – Abans de la pandèmia un 80% dels turistes eren estrangers, bàsicament americans i nòrdics, encara que n’hi havia de tots els països. Tant venien clients individuals apuntats a les nostres rutes guiades regulars com grups d’incentiu d’empresa que venien a gaudir d’un dia al Penedès, fent enoturisme amb bicicleta (bici + cellers + gastronomia + tallers de viticultura …). Tenim més de 100 bicicletes, entre elèctriques i convencionals per poder atendre grups grans.

Amb la pandèmia hem potenciat les rutes autoguiades, que han estat un èxit quan no tenim confinament comarcal. El clients lloguen una bici i van al seu aire, seguint una de les rutes que els hi proposem, incloent un tast en un celler familiar i ecològic o una visita per conèixer els processos d’elaboració de vi o del cava. Bàsicament venen parelles o grupets familiars o d’amics molt reduïts.

BTO – Com veieu el present i el futur turístic del Penedès?

Bikemotions – Al Penedès hi ha molta oferta turística, de qualitat i variada. Som una destinació a tocar de Barcelona, que ofereix natura, aire lliure, paisatge de vinyes, de fruiters i d’oliveres i amb la majestuosa muntanya de Montserrat com a teló de fons. S’ha treballat molt durant els últims anys en preparar una oferta turística variada i de qualitat, tant si parlem de cellers, com de gastronomia, com d’allotjaments rurals, com de patrimoni cultural o com d’activitats a fer, el Penedès no es queda enrere, us sorprendrà. El posicionament de marca Penedès s’estava treballant fort abans de la pandèmia, sobre tot relacionada amb el enoturisme. A nivell internacional encara és un desconegut. Durant la pandèmia, a la que obren les comarques, el Penedès s’omple de visitants locals, de proximitat, de l’àrea metropolitana. Els allotjaments han tingut una ocupació de més del 80% per Setmana Santa. Però ara hi tornem a ser, tot aturat de nou. Un any molt difícil per totes les empreses del sector turístic.

El futur el veiem amb optimisme. Resistirem i renaixerem reinventats i amb moltes ganes de créixer i de fer-ho bé. Mantindrem el client de proximitat i ens donarem a conèixer a l’estranger amb més força i amb més propostes. Creiem que el turista, tant si es a nivell particular com d’empresa, valorarà mes un entorn a la natura i a l’aire lliure que no pas quedar-se a la ciutat. En aquest sentit, la proximitat del Penedès amb Barcelona, fa que sigui una destinació ideal per escapades d’un dia, ja sigui per fer el turista com per fer una reunió de treball en un entorn idíl·lic, com pot ser en un espai d’un celler.

Tampoc hem d’oblidar el turisme de més durada, que actualment està bastant concentrat als mesos de juliol i agost, però que s’està mirant de promoure’l per altres temporades de l’any. El cicloturisme pot ser un eix important per aconseguir més visitants durant tot l’any, així que caldrà seguir promovent-lo.

BTO – Creieu que la pandemia canviarà la manera d’entendre el turisme en general, primer, i al Penedès de retruc?

Bikemotions – La pandemia ha estat un temps per a reflexionar, i en l’àmbit turístic, reflexionar de com viatjar de forma més conscient. I això implica el compromís amb el turisme sostenible i creiem que els consumidors recolzaran la sostenibilitat i el turisme responsable, alhora de ser més conscients amb aplicar mesures polítiques per controlar el canvi climàtic.

Potser hauríem de viatjar menys però fent viatges amb un valor afegit de compromís amb el medi ambient i tractant de minimitzar l’impacte que provoquem en els destins a on anem.

Al Penedès hi ha moltes empreses que estan realment treballant amb aquest compromís, al igual que nosaltres mateixos, amb la certificació Biosphere, o els cellers que treballem amb filosofies ecològiques, biodinàmiques … o els restaurants que treballen amb productes de proximitat o ….

BTO – Veieu viabilitat de mercat en la sostenibilitat, els valors ecològics, associats als turisme?

Bikemotions – La sostenibilitat turística és una prioritat per nosaltres. Tenim la certificació Biosphere. No ens podem plantejar que no sigui viable. Ho ha de ser!!! El nostre present és l’herència que rebran els nostre fills i nets. Bikemotions aposta pel medi ambient i promou la bicicleta com a mitjà de transport ecològic, sostenible i eficient, a més de ser silenciós, saludable i respectuós amb el medi natural.

També promovem la combinació Tren + Bici, és per això que el Centre de Bicis Bikemotions es troba a l’estació de ferrocarril de Lavern-Subirats, a la instal·lació municipal d’Enobicing Penedès, per facilitar aquesta combinació. Adoptant una mentalitat ecològica en els viatges, treballem per protegir els llocs que visitem. No només per a nosaltres i per als futurs viatgers, sinó també per a aquells que continuaran vivint allà molt de temps. Recomanem minimitzar l’impacte ambiental reduint la petjada d’emissions de carboni.

El fet d’anar amb bicicleta també brinda oportunitats afegides, com la de de barrejar-nos amb la gent local i conèixer amb mes profunditat la cultura penedesenca.

Els nostres principals proveïdors són cellers que elaboren vins i caves ecològics i així podem millorar l’economia local consumint productes estacionals i de km zero. Hem de preservar les zones agrícoles i la nostra biodiversitat i ser respectuosos amb el medi ambient.

BTO – Creieu que el Penedès ha de apostar per la proximitat com a model turístic o hauria de mirar d’internacionalitzar més la oferta?

Bikemotions – Crec que no s’ha de deixar de banda el turista de proximitat, però és imprescindible internacionalitzar més l’oferta, sens dubte. El Penedès s’hauria de conèixer a nivell internacional com a destinació enoturística, promocionant una oferta molt mes amplia, que vagi mes enllà dels cellers i dels vins i caves, però sense deixar-los de banda. 

El Penedès és el destí ideal pels “Wine lovers”, però també per aquells que volen practicar cicloturisme o senderisme o anar a cavall en un entorn de vinyes, cellers i masies o per aquells que volen fer una escapada romàntica d’un cap de setmana o per aquells que tenen interessos més culturals o els que segueixen les fires o els diversos festivals que hi ha a la comarca o els amants de la gastronomia o fer paquets que englobin un combinat d’activitats que et permetin descobrir els racons meravellosos que amaga el Penedès.

Com que ens dediquem a la bicicleta, hem de dir que el Penedès 360, 3 rutes circulars per etapes dissenyades especialment per a les modalitats de Slowbike (ruta de 4 etapes, 160 km), Mountain bike (ruta de 5 etapes, 280 km) i Senderisme (ruta de 8 etapes, 150 km), son un clar exemple d’accions fetes per promoure i descobrir el Penedès, d’una manera activa i sostenible.

BTO – Ens podrieu recomanar algún indret no gaire conegut del territori a visitar? 

Bikemotions – Per mi, la millor manera de conèixer un territori és descobrir-lo al ritme de la bicicleta. He voltat per tot el Penedès i si per exemple segueixes el Penedès 360 Slowbike, apte per tots els públics, veureu la diversitat de paisatge que hi ha entre les diferents parts del Penedès. És difícil de triar un lloc concret. Tenim el Municipi de Subirats, la capital de la vinya, on està el nostre centre de bicis, amb uns paisatges i unes vistes de tota la comarca que enamoren. Mireu aquí el vídeo si no em creieu!  

També podem anar a descobrir el Penedès a través dels 5 miradors Miravinya, repartits pel Penedès. I qualsevol ruta s’hauria de combinar amb un paradeta a un Wine Bar al jardí d’un celler per fer un tastet de vins o caves amb un aperitiu.

Reserva aquí la teva bicicleta i gaudeix del camí!

Dear Traveller, hope you liked the latest article from Besides the Obvious! If you would not like to miss any of our travel stories, destination ideas, vacation plans, holiday inspirations, do not forget to subscribe here!

One Reply to “Turisme en bicicleta pel Penedès – Entrevista amb BIKEMOTIONS”

Leave a Reply

%d bloggers like this: